The Art of Wine and its Testing

Wine is one of the gastronomic elements that defines Spain better. After a centenary tradition, we’ve achieved the creation of our personal tag with some Rioja or Albariño. Our wines are every bit as good as italian or french ones for sure!

Everyone who’s willing to visit Madrid must taste a couple of  spanish wines, that’s why I dedicate this post to the art of wine, and in particular to the art of its testing process.

We’ve already spoken about En Copa de Balón, one of our obligatory stops in Madrid’s tapas route. Today I write about them again to highlight their wine cellar part and their love for wine. From time to time, they organize wine testings and I had the chance to be invited to the last one they just celebrated, where we tasted two wines from Marqués de Arviza wine cellars,the 2nd oldest in La Rioja (dated 1874).

En Copa de Balón’s somellier wecomed us in the closed and heated terrace between smartly setted up wine glasses on a few tables and accompanied by Antonio Ruiz Clavijo, Marqués de Arviza’s owner, and Fernando Chivite, wine cellar’s expert with more than 30 years of experience.

The first of the wines was Reservsa 2005.

  • Tempranillo and Grenache grape mixture.
  • Elaborated in french oak barrel because it brings more aroma to wine than the american one.
  • It smells like wet soil, trufle and black pepper with a fruit touch.
  • On the mouth it’s wide, long and complex with fine tannin and not aggresive at all.
  • Burn wood final feeling.
  • It tolerates well the pass of time on the bottle

cata de vino en copa de balón

The second one was the most significant wine of Marqués de Arviza wine cellars, “El Tractor”, name of which keeps a family story that shows the huge tradition inspired by these cellars.

  • On the nose, spice notes: cinnamon and nutmeg. It’s more noticeable the french wood contribution.
  • On the mouth, less amplitude but more subtlety. More friendly when drinking without loosing the Rioja personality.
  • It comes always from the same vineyards.

After an unforgettable experience, I got the change to share wine and table with an olive oil somellier, who claimed the 95% of the olive oil we have is stale, and 3 wine connoisseurs who recommended me a couple of places I should write about. Thanks a lot to all of them also for making the night even nicer.

If you want to enjoy this experience, En Copa de Balón celebrates its next wine testing on February 20th. This time it will be based on the world famous Dom Perignon champagne marriage. To sign in, keep an eye on their Social Networks.

If you want to visit Marqués de Arviza wine cellars…

Bodegas Marqués de Arviza C/ Bodegas San Cristóbal, 34ª
26360, Fuenmayor (La Rioja)

Phone: 941 451245
Email: rrpp@marquesdearviza.es

 

Enjoy it!

Cheers,

Sofía J.Valls

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EL ARTE DEL VINO Y SU CATA

El vino es uno de los elementos gastronómicos que más caracterizan a España. Tras una tradición centenaria, hemos conseguido crear nuestra “etiqueta” personal con un Rioja o un Albariño. ¡Nada que envidiar a los franceses o a los Italianos!

Puesto que cualquiera que visite Madrid no puede dejar de probar un par de vinos españoles, este post está dedicado al arte del vino, y más concretamente al arte de catarlo.

Ya hemos hablado anteriormente de En Copa de Balón, una de nuestras paradas obligatorias en la ruta de tapas por Madrid. Hoy vuelvo a escribir sobre ellos para destacar su parte de bodega y su amor por el vino. De tanto en cuanto, organizan catas de vinos y tuve la suerte de ser invitada a la última que acaban de celebrar, donde catamos dos vinos de las bodegas Marqués de Arviza, las segundas más antiguas de La Rioja (1874).

El sumiller de En Copa de Balón nos dio la bienvenida en la terraza cerrada con estufas, entre copas de vino pulcramente colocadas en orden sobre varias mesas y acompañado de Antonio Ruiz Clavijo, el dueño de las bodegas Marqués de Arviza, y Fernando Chivite, el enólogo de las bodegas con más de 30 años de experiencia.

El primero de los vinos fue un Reserva 2005.

  • Mezcla de tempranillo y garnacha
  • Elaborado en barrica francesa, pues a diferencia de la americana esta aporta más aromas.
  • Huele a tierra húmeda, trufa y pimienta negra con toques de fruta.
  • En boca es amplio, largo y complejo con taninos finos y nada agresivos.
  • Toque final de madera quemada.
  • Aguanta bien el paso del tiempo en botella

El segundo fue el vino insignia de bodegas Marqués de Arviza “El Tractor”, cuyo nombre guarda una historia familiar que muestra la  gran tradición inspirada por estas bodegas.

  • En nariz, notas de especias: nuez moscada y canela. Se nota más el aporte de la madera francesa.
  • En boca, menos amplitud pero más sutilidad.  Amable al beberlo sin perder el carácter del Rioja
  • Vino de pago: no significa que se pague con dinero (que también) si no que proviene siempre de las mismas viñas.

Tras una experiencia inolvidable, tuve la suerte de compartir vino y mesa con una sumiller de aceites quien nos aseguró que el 95% del aceite que tomamos está rancio, y tres entendidos del vino y la gastronomía española que me recomendaron un montón de sitios de los que ya escribiré alguna cosilla. Muchas gracias a ellos también por hacer la noche todavía más agradable.

Si quieres disfrutar tu también de esta experiencia, En Copa de Balón celebra su próxima cata el 20 de Febrero. Esta vez se basará en el maridaje del champagne más famoso del mundo: Dom Perignon. Para apuntarte estate atento a sus redes sociales.

Si quieres visitar las Bodegas Marqués de Arviza…
Bodegas Marqués de Arviza C/ Bodegas San Cristóbal, 34ª
26360, Fuenmayor (La Rioja)

Teléfono: 941 451245
Email: rrpp@marquesdearviza.es

¡Que los disfrutéis!

Cheers,

Sofía J.Valls


One Comment on “The Art of Wine and its Testing”

  1. Japan Guide says:

    Japan Guide…

    Working every day by day I’m a lot more impressed by your post. Thanks for your personal efforts with expressing the following theme….


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